Naar mate je ouder gaat worden, wordt je haar ook grijzer zeggen ze. Dat is in heel erg veel gevallen ook zeker zo. Soms word je zelfs kaal! Gelukkig komt dit bij vrouwen maar weinig voor, maar het haar wordt wel dunner. Kun je nu eigenlijk op de een of andere manier voorkomen dat je grijs gaat worden? Wij gaan jou er iets meer over vertellen hoe dat proces nu in het werk gaat.
De kleur van je haar, waar wordt dat door bepaalt?
De wortels van je haar bevat pigmentcellen. Deze pigmentcellen die bepalen de haarkleur. De kleurstof die in die pigmentcellen zit noemen we melanine. Het zit in de haarschors wanneer je haar groeit. Wanneer je binnen het spectrum melanine gaat kijken dan zijn er een aantal kleuren die bepalen of je nu bruin, zwart, blond of rood harig gaat worden. Heb jij veel pigment? Dan is jouw haar gevoelig voor de invloeden van buitenaf en dan is jouw haar gevoelig voor stress en bestaat er dus de kans dat jij sneller grijs gaat worden.
Wanneer je haar vernieuwt dan gaan de stamcellen die in jouw haar zitten de haarwortels veranderen in cellen die het pigment aan kunnen maken. Heb jij stress? Dan maak je noradrenaline aan welke de stamcellen in pigment makende cellen veranderen. Het meest vervelende van het hele proces is dat je niet oneindig veel stamcellen in je haarwortels hebt zitten. Wanneer ze “op” zijn dan maak je geen pigment meer aan. Dit is dan ook de verklaring waarom je bij heel veel stress dus ook eerder grijs kunt gaan worden.
De normale gang van zaken
Als er naar de normale gang van zaken kijken dan begin je tussen je 35e en je 40e ongeveer de eerste grijze haren te vertonen. Het heeft voor een deel ook te maken met je afkomst. Mensen van Aziatische afkomst worden vaak minder snel grijs. Het kan ook zo zijn dat het erfelijk is. Zijn jouw opa en oma snel grijs geworden dan is de kans dat jij vroeg grijs gaat worden groot. Ook zijn roken en uv-straling factoren die mee kunnen spelen in het proces naar grijs worden.
Grijs worden en huidaandoeningen
Misschien heb je er nog nooit van gehoord, maar er is een huidaandoening die we vitiligo noemen. Hierbij verliest de huid het pigment en ontstaan er witte plekken. Bij vitiligo kunnen we praten over een oxidatieve stress. Bij oxidatieve stress wordt er in het haarzakje waterstofperoxide gevormd. Waterstofperoxide veroorzaakt ontkleuring. Wanneer we ouder gaan worden krijgen we meer moeite om het waterstofperoxide af te breken. Je hebt daar een enzym voor nodig om dit te kunnen doen en daar hebben sommige oudere mensen een tekort aan. Dit enzym heet katalase.
Voeding en grijs worden
Dat stress een invloed heeft op het grijs worden dat hebben wij daarnet al gezegd. Ook voeding kan eraan bijdragen dat je eerder grijs gaat worden. Dit komt omdat de voedingsstoffen die jij binnenkrijgt door je hele lichaam heen gaan en dus ook in je haarwortels terechtkomen. Een van de belangrijkste stoffen die ervoor zorgt dat jij een mooie haarkleur hebt is onder andere de vitamine B12. B12 zit vaak in dierlijke producten.
Andere mineralen en vitaminen die zorgen voor gezond en sterk haar zijn water, zink, ijzer, koper en jodium. Deze zijn erg essentieel om je haarzakjes te kunnen voorzien van een heleboel voedingsstoffen die jij nodig hebt.
Zink haal je veelal uit schaaldieren, kaas, vis, vlees, graanproducten en noten.
Jodium, zit voor het grootste deel in brood, maar kun je ook uit zeewier halen.
IJzer, kun je onder andere halen uit vis en vlees maar er zijn ook een aantal groenten die er vol mee zitten. Denk bijvoorbeeld eens aan spinazie.
Koper zit echt in heel veel producten. Zo zit dat in fruit, vlees, groente, graanproducten en ook in producten die cacoa bevatten.
Kun je grijs worden helemaal voorkomen?
Nee je kunt het zeker op geen enkele manier helemaal voor de volle 100 procent voorkomen dat je grijs gaat worden maar je hebt nu wel kunnen lezen dat er dingen zijn die er wel invloed op kunnen hebben. Probeer dus zo min mogelijk stress te hebben en ander wordt het toch een ritje naar de kapper om er een mooi kleurtje in te laten zetten.